You are here:

Data Protection & Privacy

Met de komst van de EU Algemene Verordening Gegevensbescherming ('AVG', of beter gekend als 'GDPR - General Data Protection Regulation), van toepassing in de Europeese Economische Ruimte sinds 25 mei 2018, is de bescherming van persoonsgegevens een onderwerp geworden dat heel veel belangstelling krijgt vanuit het management. De administratieve sancties (tot 20 miljoen euro of 4% van de jaarlijkse wereldwijde omzet) hebben hier zeker iets mee te maken.

Free flow of non-personal data and GDPR
Nieuws - 19 juni 2019 - België

Vrij verkeer van niet-persoonsgebonden gegevens en GDPR

De nieuwe Verordening 2018/1807 betreffende het vrij verkeer van niet-persoonsgebonden gegevens is van toepassing sinds 28 mei 2019. Het voornaamste doel van...
lees meer
Data Protection Authority publishes Annual Activity Report for 2018
Nieuws - 07 mei 2019 - België

Gegevensbeschermingsautoriteit publiceert Jaarverslag voor 2018

Op 25 april 2019 publiceerde de Gegevensbeschermingsautoriteit haar Jaarverslag voor 2018, waarin de belangrijkste ontwikkelingen en verwezenlijkingen van het...
lees meer
Members Belgian Data Protection Authority (finally) appointed
Nieuws - 29 maart 2019 - België

Leden van de Belgische Gegevensbeschermings- autoriteit (eindelijk) benoemd

Op 28 maart 2019 heeft het Belgische Parlement de leden van het Directiecomité van de Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit benoemd in plenaire vergadering....
lees meer
EU Japan adequacy decision reached
Nieuws - 28 januari 2019 - België

EU en Japan komen tot adequaatheidsbesluit

Op 23 januari 2019 heeft de Europese Commissie een adequaatheidsbesluit aangenomen dat het vrije verkeer van persoonsgegevens tussen de EU en Japan mogelijk...
lees meer
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. volgende pagina
You have not accepted cookies yet

Because you chose not to accept cookies, we unfortunately have to block this piece of content. Please go to our privacy statement to accept cookies and view the full website.


Compliance is key

De territoriale werkingssfeer van de wetgeving tot bescherming van persoonsgegevens is zeer ruim. Zowel ondernemingen met een vestiging in de EU, als ondernemingen die goederen of diensten aanbieden aan individuen in de EU, en ondernemingen die het gedrag van individuen in de EU monitoren, moeten de bepalingen van de AVG naleven.

De praktische implementatie van de verschillende AVG-verplichtingen (aanstelling van een Data Protection Officer, interne documentatieplicht, opstellen van een privacybeleid, afsluiten van verwerkersovereenkomsten of overeenkomsten voor de doorgifte van persoonsgegevens, het in kaart brengen van gegevensstromen, enz.) vormt voor vele ondernemingen een grote uitdaging. Het naleven van de wetgeving vereist vaak een grondige aanpassing van de interne processen en gewoontes. De link en samenwerking tussen de juridische dienst, HR, IT, sales, marketing, enz. is meestal ook cruciaal.

Naleving van de wetgeving inzake bescherming van persoonsgegevens kan aan de andere kant echter ook gezien worden als een commerciële opportuniteit, die een competitief voordeel met zich meebtrengt voor bedrijven die in de Europese Unie actief zijn. Nu persoonsgegevens en informatie een soort van globaal 'betaalmiddel' geworden zijn, is de beveiliging en de verantwoorde omgang met dergelijke gegevens des te belangrijker geworden.

Compliance gaat bovendien hand in hand met afdwinging en sanctionering. Ondernemingen moeten kunnen omgaan met klachten van consumenten, ontevreden werknemers, of zelfs concurrenten. Het voorbereiden van communicaties met de autoriteiten, en in staat zijn om in geval van een onderzoek of procedure deugdelijk verweer te kunnen voeren, is ook een onontbeerlijk onderdeel van elk compliance project.

Hoe kunnen wij u helpen?

Het Data Protection & Privacy Team van Loyens & Loeff verleent geïntegreerd juridisch advies over allerhande complexe vraagstukken op vlak van privacy en de bescherming van persoonsgegevens, en dit in verschillende sectoren, door middel van een unieke 'one-stop shop' aanpak.

Het team bestaat uit leden van verschillende praktijkgroepen en jurisdicties, die hun regulatoire expertise combineren met hun ervaring op fiscaal vlak, en op vlak van IT, ondernemingsrecht, mededigingsrecht, finance en arbeidsrecht. Het team kan bovendien geïntegreerd advies bieden voor de vier 'thuismarkten' van Loyens & Loeff (België, Nederland, Luxemburg en Zwitserland).

De combinatie van deze verschillende eigenschappen zorgt ervoor dat wij ondernemingen (of deze nu binnen of buiten de EU gevestigd zijn) een unieke meerwaarde kunnen bieden zowel op vlak van compliance en adviesverlening, als op vlak van afdwinging en geschillenbeslechting.

Onze diensten

Het opzetten van een juridisch kader voor compliance

  • (AVG/GDPR) compliance projecten
  • due diligence op vlak van bescherming van persoonsgegevens
  • in-house oefeningen en opleidingen (aangepast aan uw onderneming en sector)

Op maat gemaakt advies met betrekking tot brede onderwerpen

  • privacybeleid, disclaimers, clausules, enz.
  • 'big data' en profilering
  • verwerkersovereenkomsten
  • internationale doorgiftes van persoonsgegevens en gegevensstromen
  • privacy en monitoring van werknemers
  • camerabewaking
  • gegevensbeveiliging
  • direct marketing strategieën
  • cookies en e-commerce

Bijstand bij de naleving van specifieke GDPR verplichtingen

  • "GDPR Toolkit" (starterspakket op weg naar GDPR compliance)
  • aanstelling van een Data Protection Officer
  • gegevensbeschermingseffectbeoordelingen (DPIA)
  • interne registerplicht
  • privacy by design / by default
  • meldplicht gegevenslekken

Geschillenbeslechting

  • (juridische) dienstverlening in geval van een gegevenslek
  • bijstand bij onderzoeken door gegevensbeschermingsautoriteiten
  • vertegenwoordiigng voor rechtbanken en hoven
  • afhandeling van verzoeken en klachten